Török trap

Régi keleties hangzás elektronikával fűszerezve. Elsőre kérdésesnek tűnhet, hogy két ilyen egymástól távol álló zenei eszköz hogyan tud összhangban lenni, és, hogy egyáltalán hogyan fér el egymás mellett. A szerzeményekben már néhány másodperc után érezhető, hogy igen is bátran lehet keverni a különböző, egymástól nagyon messze álló zenei elemeket, ez csak még izgalmasabbá teszi a zene alkotását és hallgatását is egyaránt. 

Ebben a stílusban inkább hosszabb mixek vannak, de kiválogattam néhány rövidebb számot ízelítő gyanánt. Számomra érdekes, hogy nem a modern pop slágereket remixelték, hanem visszanyúlnak a lírai, hagyományos török klasszikusokhoz.

Az első zeneszámban a saz áll a középpontban, a legtörökösebb hangszer, ami az ukuleléhez hasonlít, egy kisebb fajta gitár. Címe nincsen, klipje sem, de nekem ez nem is hiányzik, mivel így teljes mértékben a zenére lehet koncentrálni.

A következő számban az énekhang is megjelenik, illetve több hangszer, nem csak a saz, és szinte azonnal rá lehet ismerni a tipikus török hangzásvilágra, amit nem elnyom az elektronikus átdolgozás, hanem támogatja, kiszínezi azt.

Ezután egy tempósabb dalt választottam, amiben férfi énekel, részben azért is, hogy egyenlőek legyenek a nemi viszonyok. Érdekesség, hogy a lassú, szomorkás hangvételű nótákat nők énekelik, míg a vidámabbakat inkább férfiak. Ez a gondolat téves megfigyelésen is alapulhat, de mivel ezt a hangmagassággal, illetve lágysággal is alá lehet támasztani, ezért úgy vélem van benne némi igazság.

Ebben a műfajban nem előadók vannak, hanem DJ-k, akik youtube csatornákon keresztül közvetítik a saját mixeiket, ezért az alkotóról kevés információ áll rendelkezésre, és ezért értelmetlen lenne klipet forgatni, de ahogy már írtam, szerintem ez nem probléma, így tényleg a zenéé a főszerep.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s