Sadboy-izmus

Egzisztenciális megfáradás. A neoliberális kapitalizmus, a folyamatos kizsákmányoló politikai rendszer, és az elillanó alapvető moralitás; emberség és kedvesség, az új generációt teljes kilátástalanságba taszítja.  A válasz: visszatekintés az egyszerűbb időkre. Újra előkerülnek a kazetták, letörlik a vastag port a bakelit lemezekről, csillogó szemekkel nézik a videó kazetták hangyás felvételeit, és vastapssal üdvözlik a tökéletlenséget. Itt az új-új-érzékenység kora?

Már tudjuk, hogy az internet nem hozta az általános demokráciát és békességet amit mindenki remélt tőle. Minden lehetőség egy gazdasági érdek lett, de egy előfizetéssel már három eszközről használhatjuk. Mi akartuk. Azt akartuk, hogy az interneten legyen minden ingyenes és mindenki számára elérhető. Csak találd meg a letöltés gombot a négy reklám között.

Mindeközben, állások szűntek meg, szakmák tűntek el, a munkavállalók jogai folyamatosan csökkentek a munkáltatóval szemben, a fizetések nem nőttek a gazdasági növekedéssel egy ütemben, egyre nehezebb munkát találni, az elvárásoknak megfelelni, és három állást egy emberként betölteni.

Így nehéz felnőni. Ahogyan a politika ignorálja, a gazdaság pedig csak arctalan fogyasztóként tekint a mi generációra, megszületik egy hatalmas igény az önkifejezésre és a reprezentáció létrehozására.

Kiválogattam pár számot ami talán irányadó lehet ennek a generációs érzésnek a feltérképezéséhez:

1: MACINTOSH PLUS – リサフランク420 / 現代のコンピュー (Vektroid – Lisa Frank 420 / Modern Computing)

Első szám szinte a Vaporwave önmaga. Élénk neon- és pasztelszínek, ógörög és római mellszobrok, gif- és glitch-art és japán kalligráfia. Miért? Csak. Ez a vaporwave esztétikája. Ez a szám mutatta be a világnak a vaporwavet és rengeteg rá következő alkotás inspirációjaként szolgált.

A szám alapja Diana Ross “It’s Your Move” lelassítva. Érzéki, lágy zene, ami kellemesen elringat.

 

2:                     S  U  N  D  A  Y    S  C  H  O  O  L

A vaporwave továbbfejlődött, és új subgenre-i jelentek meg. Az egyik ilyen a Simpsonwave, ami a népszerű, amerikai Simpsons sorozat részeiből csinált új videókat. Az esztétika egyszerű: túlszaturált színek, éles neon kiemelések, szimmetrikus ábrák. Szép és jó zene. Itt nem állt meg az evolúció, hanem tovább fejlődött a Spongyabobwave-be, a “mi mind tunyacsápok vagyunk” felkiáltással.

3: Yung Lean – Hurt

Ki fejezné ki jobban a sadboy-izmust, mint Yung Lean, aki még csak 16 éves volt, amikor berobbant a köztudatba, és megénekelte az új generáció fájdalmát, varázslatos retro-vaporwave esztétikával. Ahogy az előző példánál is, itt is a klip pont annyira fontos része a befogadásnak mint maga a zene.

4: Crystal Castles – Baptism

Egész egyszerűen nem tehetem meg, hogy ne rakjak be egy számot a proto-sadboy-izmus éllovasától, az amerikai experimental elektronikus zenekartól. Ha egy idő után azt éreznéd, hogy ki akarod tépni a dobhártyádat ettől a zenétől, akkor tökéletesen átérezted és folytasd!

5: Grimes – Kill V. Maim

Úgy érzem ha alaposan meg akarjuk ismerni és körbejárni a sadboy-izmust, akkor nem tekinthetünk el Grimes-ról sem. Ő inkább már később kapcsolódott a szubkultúrához, de aztán remekült csavart egyet rajta, és összekötötte a 2010-es évek utáni feminizmussal. Ami így létrejött, egy szuper, felvillanyozó, energetikus zene, amit leginkább populáris poszt-sadboy-izmusként tudnék leírni. Pontosabban sadgirl-izmus!

6: Kavinsky – Nightcall

A történelem abszolút meghamisítása lenne, ha a listáról kihagytam volna Kavinsky, francia DJ, remek Synthwave dalát, ami mint a lavina, elindította és inspirációként szolgált az egész szcéna létrejöttéhez és kibontakozásához. Kavinsky zenéjének hozzátartozik a Drive című amerikai film, aminek a főcímzenéje lett. Nem feltétlen túlzás azt mondani, hogy a Drive és a Kavinsky lényeges szerepet játszott az egész 80-as évekre nosztalgiával visszatekintő generáció életében.

Egyetlen különbség, hogy míg a Synthwave a 80-as éveket dicsőítette és éltette, addig a Vaporwave és azt követő ágak már fontos konzumerista és kapitalista kritikát hordoztak magukkal.

De ezekről majd később, addig is jó szörfözést,

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-story-thumbnail-16028-giphy

Playlist:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s