FOLK METAL, avagy énekek trollokról és a nagy hős ősőkről

A folk metal nehezen meghatározható műfaj. Tematika alapján behatárolható, viszont nagy átfedések vannak a metal más, különböző alműfajaival, például a viking metallal. A különbség leginkább a bandák mentén határozható meg, míg a magukat viking metalként tituláló együttesek csakis viking témában írják a szövegeiket, a folknál a népi szokások, hagyományok felidézése az elsődleges, de ezen belül nem lehet kikerülni a viking mondákat sem.

A folk metalban a klasszikus heavy metal felállás – dobok, két gitár, basszusgitár – mellett hangsúlyosak a különböző népi hangszerek, mint például furulya vagy harmonika, és ezek mindig fontos szerepet töltenek be a videoklipekben is. Hangzása alapján a death- és a trash metallal állítható párhuzamba, de gyakori a tiszta ének is. Az együttesek szinte mindig szereplőik a klipeknek, gyakori, hogy a zenészek is ókori ruhát öltve jelennek meg és játszanak a hangszereiken, de nem ritka a modern korba átültetett történet sem.

A következő három együttes mind finn, mégis elképesztő különböző módon éneklik meg a múltat.

1. Amorphis – Sacrifice

Az Amorphis a dalszövegeket a Kalevala alapján írja, ami a finnek nemzeti eposza, melyben hősökről, különböző világfelfogásokról, és az ősi népszokásokról írnak. A Sacrifice azért különleges, mert ebben csupán a téma kapcsolódik a Kalevalához, a szöveg nem. Annak ellenére, hogy a szöveg nem közvetlen a Kalevlából jön, az együttes célja ezzel a számmal, hogy az ember és a természet közötti kapcsolatot közvetítsék, amiről a Kalevala is ír. A Sacrifice videoklipjében, a cél érdekébe, így a modern korba van átültetve, de a folkos hangulatot a hangzással és a tiszta énekkel teljesen visszaadja. A szöveg alapján hősünk áldozatot készül bemutatni, szerintetek miket gyűjt össze, és mi lesz a kincsek sorsa?

2. Ensiferum – In My Sword I Trust

Az Ensiferum latin jelentése kardviselő, nem meglepő tehát, hogy a banda tagjai azt állítják, hogy ők „hősies folk metalt” játszanak. Ezt a szövegek mellett a videoklipek is megerősítik – általában középkori nagy harcokat, összecsapásokat láthatunk. Az In My Sword I Trust egy igazi harcosról szól, aki nem hisz már se az emberekben, se Istenben, egyedül csak a kardjában, az acél erejében. A téma nem is a konkrét háború, hanem hogy eljöjjön a változás, amihez viszont a harcos testvéreknek kell aktivizálódniuk. A hőstörténetet death metal stílusban éneklik meg, így hangzásban igencsak eltér a Sacrifice-tól.

3. Finntroll – Trollhammaren

A Finntroll tagjai – nevük ellenére – svédül írják dalszövegeiket, mert az „átkozottul trollosan hangzik” a banda egykori énekese szerint. A dalokban megelevenedő mitikus világ egésze a szövegíró fantazmagóriája. Énekelnek jó és rossz trollokról, trollkirályokról, papokról meg sokféle szörnyről, akik gyakran több dalban is feltűnnek, így érdemes utánanézni a szövegeknek. A finn népzenék és a polka keveredése a metallal hihetetlen pörgős hangzást hoznak létre, aminek a hallatán már az első másodpercben táncra perdülünk – oké, ha nem is táncolni, de tombolni ezen lehet a legjobban.

A playlist linkje:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s